Carljohansværn Vinselskab
RØDVINDSRUER
Vi har laget en oversikt over de viktigste rødvinsdruene.
Røde druer
Cabernet sauvignon
Dyrkes i alle vinland (Bordeaux)
Kvalitetsdrue druesortens ukronede konge
Liten med tykt skall. Mørk intensiv farge.
Spesiell duft. Unge viner oser av solberg
I det tykke skallet finnes det mye garvestoffer. Lang ettersmak
Passer til alle typer kjøttretter
Pinot Noir
Kravstor mht miljø og klima. (Burgund)
Hvis Pinot Noir plantes i andre distrikt enn Burgund får den en annen karakter
Ganske lys farge p.g.a. tynt skall. Enkelte kloner har en mørkere farge
En herlig duft av modne bringebær, jordbær og rips mens den er ung. Senere får den mer kompleks duft .
Ung Pinot Noir smaker bringebær, jordbær og plommesyltetøy. Ved lagring toner av jord, skogsopp og kjeller
Dette er en gammel druesort. Alltid god til finere vilt og fjærkreretter. Også til lyst kjøtt pateer og kjylling. Kan serveres litt avkjølet til lettere småretter

Syrah
Finnes stort sett i Rhondalen i Frankrike og i Australia (Shiraz) En vanskelig drue
Ikke særlig populær rundt om i verden som f. eks. Cabernet Sauvignon
En liten drue med tykt skall. Vokser i tette klaser. Gir en intens farge. Enkelte Shiraz viner fra australia er noe lysere.
Kjennes lett igjen på lukten av brent gummi, røkte slaktervarer, svart pepper, tjære og mørke skogsbær. Ved lagring utvikles en imponerende kraft og karakter
Smaken stemmer overens med duften. Mye garvesyre. Gir maskuline viner, råtasser, grovt og robuste.
Krever kraftige retter som okse. Tilbehøret bør også være smaksrikt, skogssopp og rotfrukter passer godt til. Syrah er den eldste av de kjente sortene

Merlot
Den mest dyrkede druen i Bordeaux. Likevel må den finne seg i å ligge bak Cabernet Sauvignon
Merlot og Cabernet Sauvignon utgjør et svært bra team. Men Merlot smaker bra alene. Ref Chateau Petrus i Pomerol
Tynnere skall enn Cabernet Sauvignon. Forholdsvis store druer i løse klaser. Vinen får en dyprød farge ikke så intens som Cabernet Sauvignon
Rik fruktig duft med innslag av plomme, korinter, roser og moden druesødme. Vanskelig å beskrive duften
Passer til de fleste kjøttretter, men også til and, gås og annet fjærkre. En yppig vin lettdrikkelig
Grenache
Provence Fr. Druen dyrkes også i Spania. Der heter den Garnacha
Stor drue med relativt tynt skall.
Pga store druer og tynt skall gir vinen en ganske lys rødfarge. En enklere vin.
Gir vinen en herlig varm imøtekommende duft. Urtekrydder, lavendel, salvie og rosmarin. Eldre viner kan ofte dufte lær, lakris, sigaretter
Lavt innhold av syre og tannin. Smaker av fiken, kirsebær, plommer eller sjokolade. Et eksempel på en ren grenache vin er Chateau Rayas fra Chateauneuf-du-Pape distriktet i Rhonedalen
En perfekt drue til fremstilling av rosevin. Passer til lammestek eller viltretter
Cabernet franc
En av ingridiensene i de røde bordeauxviner. En fattig slektning av Cabernet Sauvignon. Men den er også opphav til mange fine viner.
En ganske stor drue med ganske tynt skall.
Som betyr en lysere farge enn sin berømte slektning.
Som Cabernet Sauvignon har den en tydelig duft av cedertre eller nyspisset blyant og solbær. Også innslag av gress, urter, jordbær og grønn paprika
En lett, frisk, aromatisk smak. Lite garvesyre
Modner tidligere enn sin berømte fetter. Dyrkes i Frankrike, nord-Italia og Øst-Europa
Gamay
Dyrkes i Beaujolaisdistriktet. Gir en ukomplisert vin
Smaker best når den drikkes riktig unge. Desto yngre desto bedre. Beaujolais Nouveau er kjent for de fleste. Ankommer den tredje torsdagen i november i hele verden.
Virkelig lite pigment i skallet. Derfor lys rødfarge i retning blålilla
Bæraktig fruktig duft. Innslag av jordbær, banan,tyggegummi, pærer. En eldre Beaujolsis kan få en bouquet som minner om en enkel burgunder
Viner med svært lite garvesyre, men strutter av frisk fruktsyre som gjør den til en herlig tørsteslukker
En gammel klon av Pinot Noir. Perfekt piknik-vin. Passer til alt i et måltid i friluft. Pga den friske syren passer den til div salater også til røkt eller grillet fisk
Nebbiolo
En sær drue, dyrkes nordvest i Italia - i Piemonte.
Der presterer den flotte viner som Barolo og Barbaresco. Navnet kommer fra ordet nebbia som betyr tåke
En dyp mørkerød farge. Ved toppen av modenhet endrer fargen seg i retning av lys mursteinsrød
Unge viner får en herlig duft av plommer, kirsebær og fioler. Med innslag av lakris og tjære
En kraftfull drue med store mengder av tanniner, syre, mye ekstrakt, forholdsvis mye alkohol og lite frukt. Barolo er en mektig konsentrert vin mens Barbaresco er litt lettere
Krever lang tids lagring for at de harde tanninene skal mykne litt. Passer til de herlige kjøttgrytene som serveres i Piemonte. Kraftige viltgryter, og mektige retter av vilt.
Sangiovese
Italias mest dyrkede drue. Mellom åsene i Toscana finner man varianter av Sangiovese Grosso som står bak Chianti Classico, Vino Nobile di Montepuciano og Brunello di Montalcino
Sangiovese blandes ofte med Cabernet Sauvignon i Toscana
Har som regel mørk rød farge som ganske fort får en bruntone. Jo høyere kvalitet desto mørkere og intens blir fargen
Varm krudderduft, varierer fra kirsebær og kald te til jordlige, rustikke toner av fjøs
Sangiovese gir vinen en spenstig hardhet som skyldes garvesyre. Dagens Chianti er fyldig, konsentrert og full av kraft med toner av lakris og kirsebær i smaken
Passer perfekt til krydrede retter av kalv og okse. Og ikke minst til en pastarett med pamesnost.
Tempranillo
Ikke Spanias mest dyrkede drue, men står for kvalitetsvinene og er hoved ingrediensene til de berømte Rioja-vinene
Tempranillo er en drue med mange navn. Ull de Llebre, Cencibel, Tinto Fino, Tinto de Toro. Tempranillo er dominerende i Spanias dyreste vin Vega-Sicilia Unico
Den har evnen til å beholde den dyprøde fargen i lang tid uten å få bruntone. Grunnen til at Riojaviner likevel relativt tidlig får en moden farge er den høye andelen Grenacha (Grenache)
En varm duft av eksotiske krydder. Ettersom viner av Tempranillo alltid lagres på eikefat for kortere eller lengre tid, har de også en tydelig fatkarakter, ofte dominert av vaniljetoner fra den amerikanske eika.
Tempranillo kan gi ganske elegante, stramme viner når den opptrer på egenhånd i Rioja, mens den i Ribera del Duero produserer kraftfulle , smaksrike, fyldige viner, med mye tannin og eik.
I den stramme Riojastilen passer den til elegante retter av oksekjøtt, mens de kraftfulle vinene fra Ribera del Duero krever litt mer smaksrike kjøttretter som f.eks. vilt.
Zinfandel
Californias spesielle drue eller Zin som den også kalles.
Har et utrolig bredt spekter, alt fra blekrosa «blushwines» , enkle, røde bordviner og kraftfulle kvalitetsviner til en slags «portvin» fremstilles av denne druen
Vin av bedre kvalitet, dvs. de røde, får en mørk purpurrød farge som langsomt heller mot brunt. «Blushwines», de hvite vinene som lages av denne blå druen, får en svak rosatone.
En svært spesiell duft av bjørnebær, moreller, solsvidde solbær og en varm kryddertone med innslag av nyper.
Zinfandel som har gjæret lenge med skallene, får en overraskende kompleks smak med livlig syre, høy alkohol´gehalt, og mengder av tannin, ekstrakt og fyrighet, og og et varmt , krydret innslag av bjørnebær
Zinfandel i enkle bordviner, såkalt jug Wines, passer til hamburger eller grillpølser.. De konsentrerte kvalitetsviner kan man drikke til alle retter av mørkt kjøtt til smaksrike oster.
Barbera
En av verdens mest dyrkede druer, og sin aller største utbredelse har den i Italia og California.
Barbera har lenge spilt annen fiolin i Piemonte, sammen med storartede Nebbiolo, Den er blitt betraktet som en bordvinsdrue og blir behandlet deretter
Barberaviner er dypt purpurfarget, ofte med en rosa tone i kanten
Lukten er helt avhengig av hvor og hvordan vinen fremstilles. I enkelte viner virker den bare syrlig fruktig, men får den en god behandling, blir duften mer kompleks med innslag av solbær og kirsebær
I det siste har det blitt fremstilt vin som takket være lang skallmas-erasjon og lengre fatlagring, har øket garvesyreinnholdet gitt vinen en bedre balanse.
Piemonteserne drikker barberavin til hverdags, mens en Nebbiolo er reservert spesielle anledninger. Den kraftige, litt fete maten i Piemonte passer fint til den syrerike vinen.
Grignolino
Er hjemmehørende i Piemonte, og er først og fremst å finne i traktene rundt Asti og Alessandria.
En litt vrang og vanskelig drue som modner svært ujevnt. På en og samme klase kan man finne druer av alle modenhets-grader, fra grønne til mørkt blårød.
Grignolino gir svært lyserøde viner, i mange tilfeller minner de mest om roséviner. Det kommer av at en del av druene i klasen aldri rekker å modne.
Lukten er inntagende, litt blomstrende og urtelignende. Av og til kan man også spore en duft av fløtekarameller , bringebærdrops og valnøtter.
Vinen er svært smaksrik med en uvanlig kraftig garvesyre. Den ujevne modninghetsgraden fører til at vinen får en usedvanlig frisk syre
Passer til smaksrike kylling- og kalveretter. Den lyse fargen kan lure en til å tro at den ikke tåler kraftige, mørke kjøttretter, men det gjør den.
Negro amaro
«Den svarte bitre», som er Puglias spesielle drue, tilpasser seg perfekt det hete og tørre klimaet i Syd-Italia.
Den er liten og tykkskallet og vokser i små, tette klaser
Brukes i fremstilling av roséviner, røde enkle bordviner og kraftfulle, konsentrerte viner av tørkede druer. Fargen varierer altså fra lys ferskenfarget til intens rødt, nesten svart.
En varm krydret duft der sødmen fra de solmodne druene kommer tydelig frem. Toner av brent trekull, lakris, tørket fiken, honning, sjokolade, svisker.
Negro Amaro har spesielle egenskaper. Den smaker og dufter eikefat selv om den aldri har sett snev av det. Ispedd et snev av lakris og har som regel en lang ettersmak.
Går fint sammen med de fleste kjøttretter, gjerne med tagliatelle, peperoncini krydrede kikerter eller bønnestuing som tilbehør.
Malbec
Bordeaux Frankrike
Malbec er en drue som får svært stemoderlig behandling i Bordeaux hvor den betraktes som et utspedd, rustikk versjon av Merlot. I Argentina har den fått en bedre skjebne, og gir der viner av meget bra kvalitet
Malbec gir vinen en mørk farge, særlig i Cahors der druen får uvanlig tykt skall med mye fargestoff. Også i Argentina får vinen en svært mørk, intensiv farge. I Bordeaux blandes den alltid med andre druer, og fargen blir derfor ikke så intens.
En myk bjørnebær-liknende duft. I Cahors blir vinen også kraftig med pikante krydder-aromaer.
Smaken er fyldig, med mye tannin, ildfull med spartansk syreinnhold og innslag av urtekrydder og lakris
Malbec taper stadig terreng, og det er bare i Argentina at den dyrkes i større utstrekning. Malbec passer til alle mulige kraftige kjøttretter og -gryter, samt smaksrike oster. Vinen har en tydelig bordeauxkarakter enten den kommer fra Cahors eller Argentina
Mourvèdre
Hører til de mer sjeldne druesortene i Frankrike, men den dukker ofte opp i andre verdensdeler under navnet Mataro.
De spanske byene Murviedro og Mataro knives om å være druens opprinnelsessted, men den har bevislig tilbrakt minst 400 år i Frankrike
Fargen er dyp rød i den franske vinen. I California har vinen en langt lysere farge.
Mourvèdre har kanskje ikke en veldig personlig duft, men man kan spore snev av solmodne bjørnebær.
Smaken domineres av den kraftige garvesyren som kommer fra det uvanlige tykke skallet, noe som gjør den forholdsvis populær i Syd-Frankrike der den er en ettertraktet partner til dr mindre tanninrik Grenache og Cinsaut
Mourvèdre er hovedingrediensen i de kraftige vinene fra Bandol, også populær i distrikter som Châteauneuf-du-Pape, Coteaux du Tricastin og Palette. Passer til kraftige kjøttretter av oksekjøtt og vilt som elg eller villsvin, men går også bra til urtekrydrede lammegryter.
Touriga nacional
Den fornemste av druene som brukes i fremstilling av portvin, den er Portugals svar på Bordeaux Cabernet Sauvignon
Den har små, faste, tykkskallede druer som gir tanninrike viner av høy kvalitet
Touriga Nacional frembringer en vin med uvanlig mørk og dyp farge
En aromatisk duft som fører tankene hen på konsentrert morbærsaft
Et bredt og perfekt balansert register med mengder av ekstrakter og høyt tannininnhold, spesielt i unge viner
Touriga Nacional er en viktig bestandel i rødvinen Dao selv om dens bidrag bare er 20%.Passer til smaksrike retter av kjøtt og vilt.
Blaufränkish
Dyrkes først og fremst i Østerike
En følsom drue som ikke liker kulde. Det milde klimaet i Burgenland passer fint, spesilet ved Neusiedler Sees varme bredder
En usedvanlig mørk farge når det gjelder østerrikske viner
Duft og smak har en søtlig jordtone med innslag sv bær, som tyttebær og blåbær, og som balanseres av relativt høyt syre- og tanninunnhold
Denne druen har i det siste fått litt ekstra oppmerksomhet, stell og pleie, og endel viner som er blitt lagret på franske eikefat, har en fyldigere og mer utviklet stil. I Ungarn kalles druen Kékfrankos. Passer utmerket til grillede retter av kylling og lyst kjøtt
Montepulciano
Italias mest dyrkede drue etter Sangiovese.
Den sprer seg langs hele Adriaterhavs-kysten, fra Marche til Puglia.
Gir ganske mørkerøde viner som i tillegg blir temmelig intense hvis kvaliteten er god.
Nokså rustikk duft med brente krydrede toner av kaffe og tobakk.
Som regel robust og fyldig smak med innslag av tjære og sigarer og en ikke altfor hard garvesyre.
Passer til de fleste kjøttretter, fra kjøttkaker til til lam i tillegg til grønnsaksretter og pasta.
Pinotage
Sør-Afrikas egne drue - en relativt ny kreasjon. Det er en krysning mellom Pinot Noir og Cinsaut
Druen ble avlet frem i 1925 av professor Abraham Perold
Viner av bedre kvalitet blir ofte dypt røde, mens enklere kvaliteter blekner ganske raskt.
Duften kan være ganske intens, med en spesiell sødme som rundes av ettersom vinen eldes.
Smaken er er som regel middels fyldig og kan av og til ha en litt utvannet smak. De bedre vinene har en fruktig, litt hard, krydret, variert smak med lagringspotensial
Passer best til krydrede, kraftige kjøttretter. Grillstekte koteletter, lammefilet eller noe så eksotisk som antilope med en sterk grillsaus til.