Program - referater


2023

Her er møte datoene for jubileumsåret. Merk av på kalenderen din.


8. mars - tema Kvinneviner

Vinmaking har siden tidenes morgen vært et mannsdominert yrke. Kunnskapen om vinplanten og vinifikasjonen har gått i arv fra far til sønn i uminnelige tider. Men etter hvert ser vi et begynnende skifte i tankegangen. Det er på tide for damene å ta steget frem i rampelyset.

Det var vår egen Bjørn Bryde som stod for presentasjonen - et interessant og spennende møte.


Les mer om vinene og foredraget til Bjørn her - samt se noen stemningsbilder fra møtet. (Kun for medlemmer)


20. april -

9. juni -

31. august -

12. oktober -

17.november - årsmøte


2022  

18. november - Årsmøte. 

Ellen Langeland Gjerde
Ellen Langeland Gjerde

Avtroppende president Ellen Langeland Gjerde ønsket velkommen til årsmøtet. Agendaen var tradisjonell, og inneholdt de faste postene som årsberetning, regnskap, valg og budsjett. Det kom ingen kommentarer til dagsordenen og alt ble vedtatt. Her (åpen side) finner du det nye styret, og her (lukket side) finner du alle årsmøte-dokumentene.

Kvelden fortsatte med post 2. som var vinsmaking. Det ble smakt på 4 viner - alle fra Bourdeaux. 

Etter en grundig presentasjon av vinene og produsentene, ble årsmøte middagen servert. En tre retters bestående av: 

  • Forrett: Ørret cevice med appelsin, agurk og urter
  • Hovedrett: Reinsdyrplomme/rosenkålkrem med bacon/stekt sopp/tyttebær/urtestekte poteter/Madeirasauce
  • Dessert: Bringebærmousse ​i mørk sjokolade med Gateaux Marcel

Vinene som ble servert var:  «Tegernseerhof Dürnstein Grüner Veltliner Federspiel» og Toscanske «Il Leccio» 

Her har vi tatt med noen stemningsbilder fra årsmøtet. (Lukket side - kun for medlemmer)


Medlemsmøte 6. oktober -  Loire.

Trond Ryland fra importøren National Selections AS besøkte oss denne kvelden. Tema var Loire-dalen. Det møtte 33 av klubbens medlemmer.

Her kan du se noen stemningsbilder fra møtet. (kun for medlemmer)

Trond presenterte seg som en "vanlig mann med litt mer kunnskap om vin enn gjennomsnittet." Han er utdannet innen faget og presenterte 6 viner - 2 hvite og 4 røde. Han snakket om klima, jordsmonn og ulike drueplanter fra området. Det var Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Pinot Noir og Cabernet Franc. Nedenfor er duken med alle 6 vinene.


Medlemsmøte 1. september - "Nye Spania"

Jan Lindahl fra Moestue Grape Selections og vår president Ellen Langeland Gjerde. Foto: Erik Sivertsen
Jan Lindahl fra Moestue Grape Selections og vår president Ellen Langeland Gjerde. Foto: Erik Sivertsen

Den første september fikk vi besøk av produkt manager Jon Lindahl fra Moestue.  Han ble ansatt hos Mostue i juni 2016.  Han kom fra Vinmonopolet der han hadde vært i 13 år. Det ble et interessant foredrag og mye god vinsmaking. Jon Lindahl har stor kompetanse og masse kunnskap om kveldens tema - nemlig "Nye Spania". 34 av klubbens medlemmer hadde tatt turen til Sjømilitære Samfund denne kvelden. Etter føredraget og smakingen ble det servert Kalveculetto med nydelig vin - Ultreia Saint Jacques 2016.

Her finner du foilene som Jan presenterte samt et par stemningsbilder fra møtet. (lukket side - kun for medlemmer)

Vi smakte på følgende viner :

Foto: Erik Sivertsen
Foto: Erik Sivertsen

Medlemsmøte 9. juni - Champagne 

43 medlemmer møtte til en spennende foredrag og smaking. Vår egen Trond Sørem dro oss gjennom alt om champagne - beliggenhet, produsenter, jordsmonn, druer, produksjon og distribusjon. Vi fikk smake på 6 ulike champagner fra billig til dyr. Et meget interessant og lærerikt foredrag. Vi gratulerer Trond med vel gjennomført champagnekurs ved  MOOC Champagne.

Foilene fra foredraget finnere du her (Lukket side kun for medlemmer). Noen stemningsbilder fra møtet finner du her. (Lukket side kun for medlemmer).

Her ser du hvilke viner som sto på programmet


Medlemsmøte 28. april - Tsjekkia

Med Marius Søbye fra Nebbiolo Wines AS

40 medlemmer møtte til et interessant foredrag fra Tsjekkia. Vi smakte på 6 ulike viner. Se vinduken under.

Her kan du se noen stemningsbilder fra møtet. (kun for medlemmer)


Medlemsmøte 3. mars -Burgund 

Et hyggelig gjensyn med Peter Dørstad fra Dørstad Grapes. Han tok for seg flere vinområder i Burgund. Vi fikk smake på 5 viner:

Her kan du se noen bilder fra møtet (kun for medlemmer)2021

19. nov. - Årsmøte. Kvelden starter med selve årsmøte med gjennomgang av årsrapport, regnskap og budsjett og til slutt valg. Ingen kommentarer til noen av postene og da det sittende styret hadde sagt seg villige til å ta et år til så ble årsmøtet avsluttet etter nøyaktig en halv time.  Styret for 2021/2022 består av følgende personer. Så var det vinsmakingen som ble presentert av Erik Sivertsen og Jan Sverre Volle - to av styrers medlemmer. De tok for seg 3 litt dyrere viner fra rundt om i Europa. En musserende fra England, en rødvin fra Spania og til slutt en rødvin fra Italia. Her kan du se noen stemningsbilder fra kvelden samt duken med de tre vinene. (Innlogget side - kun for medlemmer.)


14. okt. - Årganger - om gledens og vredens druer v/Kjell Arne Bratli 

14. oktober var det vårt æresmedlem Kjell Arne Bratli som ledet oss gjennom en smaking av Bordeauxviner fra hhv. sin egen vinkjeller og fra vinselskabets kjeller. Tema for foredraget var "Årganger - om gledens og vredens druer". 

Les mer fra møtet her, se noen bilder og duken for kvelden. Foredraget til KJell Arne finner du her (kun for medlemmer)


23. sept. - Endrueviner fra California v/ Pål Dahle fra Tramontane Vinimport

"Vi importerer vin fra små og kvalitetsbevisste naturvinsprodusenter. Produktene vi velger er blant de beste i sin klasse og skal ha et tydelig preg av jordsmonn og klima. Både produsenter og produkter er derfor valgt med omhu. Vi besøker aktuelle produsenter flere ganger over flere år for å finne de beste og for å ivareta et godt samarbeid. Dette sikrer høy kvalitet og stabilitet. Produktene våre er tilgjengelige i vinmonopolets butikker eller i bestillingsutvalget."

Smakingen besto av kun naturvin importert av Tramontane as der Pål er medeier.Vi fikk være med på en lærerik og god smaking av flotte viner fra California. Vinmakere fra Mendocino i nord til Santa Barbara Highlands i sør ble presentert og smakingen var med noen deres beste viner. Dette falt virkelig i smak. Salgstallene tyder på at det er flere enn våre medlemmer som liker disse vinene. At Merete Bø har fremhevet noen av vinene har sikkert også bidratt til gode salgstall. Pål delte av sin rike kunnskap om områdets natur og klima og hvordan det påvirker kvaliteten i vinen. En av vinmakerne vi fikk smake vin fra har røtter tilbake til Holmestrand. Vinverdenen er jammen ikke stor!
mvh Erik

Her følger et par bilder samt kveldens duk. (lukket side)


26. aug. "Viner fra Sardinia" med Even Borten Lunde. Vellykket medlemsmøte - det første møte siden oktober 2020. Vår egen Italia kjenner - Even Borten Lunde - fortalte om Sardinias vin historie med de mange vindistriktene og de mange delvis ukjente druetypene. 48 medlemmer fikk med seg et interessant foredrag med smaking av 7 viner fra ulike produsenter. Møtet ble - sammen med Sjømilitære Samfund - arrangert og avviklet etter gjeldende smittevern regler. Se Evens foredrag her (innlogget side kun for medlemmer). Se kveldens duk, samt noen bilder fra møtet her (innlogget side) 


2020

Torsdag 13.2. - "Georgia - vinens vugge." Se litt fra møtet her (innlogget side)

En nytt, lite importfirma i Norge - Liquid - drevet av georgisk-fødte Natia Karua, satser på georgiske viner. Mange har vært interessert i å smake på dem, fordi Georgia sammen med Armenia blir sett på som de opprinnelige vinlandene med flere tusen års vinhistorie. Her ligger Natias foredrag. Norske Vinklubbers Forening har en artikkel om Georgisk vin, og vin nr. 2 som vi smakte på er ukens vin hos Nvkf.  Les her

Torsdag 11.6. - Dørstad Grapes v/Peter Dørstad. Moseldalen, tysk vinhistorie og en gjennomgang av Nik Weis St. Urbans-Hof. Se litt fra møtet her (innlogget side)

Torsdag 3.9. - Romania. Kveldens tema for denne smakingen var kvalitetsviner fra Romania. Maria og Cristian fra vin-importøren Sunt Vinuri er født og oppvokst i Romania og delte av sin kunnskap om landet, kulturen og vinproduksjonen. 

Vi fikk smake seks forskjellige viner, alle flotte eksempler på Rumensk vinproduksjon. Maria ledet oss gjennom en variert smaking som startet med en muserende og en hvit laget på lokale druevarianter. En rosé på Cabernet sauvignon iblandet Feteasca Neagra var også nydelig. Røde endrue-viner på spennende sorter som Cadarca og Feteasca Neagra skapte engasjement og interresse. Cristian viste bilder og fortalte om vinturer de arrangerer til Romania.

Flere av klubbens medlemmer snakket om lysten til å reise til Romania så snart sikkerheten i forhold til Corona tillater etter å ha smakt gode viner og sett flotte bilder. Her finner du duk samt noen bilder fra møtet (innlogget side)


Torsdag 1.10. - Libanon - "verdens farligste vinmark". 36 medlemmer samlet seg i Kongesalen på Sjømilitære Samfund med god corona avstand.  Vi fikk smake på 6 viner - 1 hvit og 5 røde - fra de mest kjente produsentene i Libanon. Aller mest kjent er vel Ch. Musar hvor 3 av vinene kom fra. Vår president Atle Hesjedal holdt et interessant foredrag om Libanons vinhistorie, og dro oss gjennom de 6 vinene.  Møtet ble avsluttet med en midtøsten inspirert rett. Se mer fra møtet her (Innlogget side)

Torsdag 29.10. - Tommasi med Frank Røstgård - et interessant og smakfullt møte med en aktiv foredragsholder. Like sprudlende som kveldens første vin: Tommassi Filodora Prosecco. Les mer om kveldens 8 viner her. Ellers kan du se noen stemnings bilder fra møtet her (innlogget side)

Fredag 20.11. - Årsmøte. Årsmøtet i Carljohansværn Vinselskab 2020 er UTSATT. Ny dato for årsmøtet vil bli kunngjort så snart gjennomføring av møtet er tilrådelig ut fra smittevern-hensyn.


2019

Torsdag 14.2.  -  Rhône-viner fra kjelleren. (Se litt fra møtet her - lukket side)

Torsdag 11.4. -    Til og fra Balkan ved ABEL-gruppen. (Se litt fra møtet her- lukket side)

Torsdag 6.6. -    Sommerviner - 41 medlemmer møtte til dette tradisjonelle møte. Fra Interbrands Norway hadde vi for anledningen Geir Hagbarth Andresen til å lede smakingen og informere om seks forskjellige viner fra deres rikholdige utvalg denne sommerkvelden.

Torsdag 5.9. -     Kveldens foredragsholder var Bente Fossnes fra Vinmonopolet i Horten. Hun har nylig vært på studietur på nordkysten av Spania/Baskerland og presenterte 6 én-drueviner fra Galicia nordvest i Sania. Vi smakte på 2 hvite og 4 røde. Se litt fra møtet her (lukket side)

Torsdag 17.10. -  Barolo og Anselma G  med Peter Dørstad - Dørstad Grapes AS Horten.  (Se litt fra møtet her - lukket side)

Fredag 22.11. -    Årsmøtet ble avholdt som vanlig på Sjømilitæret Samfund på Karljohansvern. Det møtte 38 medlemmer. Valg, regnskap og budsjett gikk greit unna. Det ble presentert 3 viner - 2 hvite (William Fèvre Grand Cru Bougros 2015 og Guigal Hermitage Blanc 2014) og 1 rød (Luis Pato Vinha Pan 2015).  Årsmøtet ble avsluttet med en 3 retters middag.


2018

Torsdag 8.2. Viner over 90 poeng

Torsdag 12.4. Brunello

Torsdag 7.6. Sommerviner

Torsdag 30.8. Små franske appellasjoner

Torsdag 11.10. Priorat viner

Fredag 23.11. Årsmøte med Bordeaux-smaking og middag