MERLOT

7. november - den internasjonale Merlot dagen

7. november er den internasjonale Merlot-dagen. Ikke at Merlot-elskere trenger en grunn til å åpne en flaske vin. Men siden det er den internasjonale Merlot -dagen, er det på tide å feire og ta en titt på alt denne druen har å by på.

På spørsmål om hvilken drue som er den mest plantede druen i Bordeaux, ville mange vinelskere si Cabernet Sauvignon. Det er ikke tilfelle. Det er flere hektar med Merlot enn noen annen drue i Bordeaux. For å synliggjøre hvor mye Merlot som er plantet i Bordeaux, er nær 62 % av alle vinstokker i Bordeaux Merlot. Arealet er på rundt 69 000 hektar. Cabernet Sauvignon ligger langt bak med omtrent 25% av regionens beplantning - på i alt nær 28.500 hektar.

Merlot er ikke bare populært i Bordeaux. Faktisk er det den mest plantede druen i Frankrike. Merlot er også utbredt i Amerika, Australia, Argentina og en rekke andre land.

Merlot trives best i leire- og kalksteinsjorda i Pomerol, St. Emilion og Lalande de Pomerol. Noen få eiendommer i Pomerol lager vin av 100 % Merlot-vin, spesielt Petrus. Noen eiendommer i St. Emilion lager også vin med kun Merlot. Imidlertid er de fleste Bordeaux-viner en blanding av to eller flere varianter.

 Les mer om Merlot druen her

Hva skal man så drikke for å feire Merlot-dagen den 7. november?  Vi har valgt en vin fra Medoc, Ch. Lafitte - Tramier 2010, (18 stk på lager i Horten). En typisk Bordeaux blandingsvin med 60% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon og 5% Cabernet Franc.
"En myk og moden 11 år gammel som tåler mange år til. Meget godt kjøp" (Apéritif sept. 2021)
Du kan lese mer om vinen her. Ha en fin Merlot-dag!