Carljohansværn Vinselskab -Månedens vin fra Col d'Orcia i Montalcino 

Brunello di Montalcino 2016
Brunello di Montalcino 2016

Fire av klubbens medlemmer besøkte Montalcino i september i fjor. Det er rundt 250 vin produsenter i Montalcino. Nå har ikke vi smakt alle Brunello di Montalcino vinene, men vinene fra Col d'Orcia må være blant de beste. Col d'Orcia er en av Montalcinos eldste vingårder. Godsets historie går tilbake til 1890.


Senior Francesco Marone til venstre - junior Santiago Marone til høyre og vår guide Filippo Magnani i midten   (Foto: A. Bøhmer)
Senior Francesco Marone til venstre - junior Santiago Marone til høyre og vår guide Filippo Magnani i midten (Foto: A. Bøhmer)

Col d'Orcia er en av Montalcinos eldste vingårder. Godsets historie går tilbake til 1890, da Franceschi-familien i Firenze kjøpte eiendommen, den gang kjent som Fattoria di Sant'Angelo di Colle. Så tidlig som i 1933 presenterte Fattoria di Sant'Angelo di Colle sin Brunelli på vinutstillingen i Siena, en av de første varemessene i Italia, tiår før Brunello skulle bli en prisbelønt vin i verdensklasse.

Brødrene Leopoldo og Stefano Franceschi arvet eiendommen som de delte i 1958. Vilkårene for delingen forbød brødrene å bruke den eksisterende Fattoria di Sant'Angelo di Colle-navnet. Stefano Franceschi kalte gården sin Col d'Orcia (høyden over elven Orcia). Stefano Franceschi giftet seg senere inn i kongefamilien til den fremtidige kongen av Spania Juan Carlos. Han og kona hadde ingen barn, og i 1973 solgte han eiendommen sin til Cinzano familien i Piemonte. Cinzano familien var aktiv i brennvinsbransjen, og brukte sitt omfattende salgsnettverk til å distribuere de tidlige årgangene av Col d'Orcia.

140 hektar vinmarker   (Foto Col d`Orcia)
140 hektar vinmarker (Foto Col d`Orcia)
Francesco Marone Cinzano overtok eiendommen i 1992.    (Foto: Col d`Orcia)
Francesco Marone Cinzano overtok eiendommen i 1992. (Foto: Col d`Orcia)

Samtidig som overdragelsen til Cinzanos, ble det i Col d'Orcia plantet en rekke plantesorter inkludert hvete, tobakk, oliven og druer. En av hovedbygningene er faktisk møllen til den gamle Fattoria di Sant'Angelo di Colle. I 1973 var det bare noen få hektar dedikert til druer, men planting av druer økte i løpet av denne tiden under ledelse av grev Alberto Marone Cinzano og nådde 70 hektar på begynnelsen av 1980-tallet. I 1992 overtok Marone Cinzano's sønn - Francesco - eiendommen. Francesco fortsatte vindrue plantingen til dagens 140 hektar, hvorav 108 er Brunello. Dette gjør Col d'Orcia til den tredje største Brunello-vingården i Montalcino.

Junior Santiago Marone Cinzano geleidet oss gjennom 5 smakinger mens forfedrene kikker ned på oss fra veggen.  (Foto: A. Bøhmer)
Junior Santiago Marone Cinzano geleidet oss gjennom 5 smakinger mens forfedrene kikker ned på oss fra veggen. (Foto: A. Bøhmer)

Her er de fem vinene vi fikk smake på:

 Året 2016 var et av de beste årene i nyere tid i Montalcino med en optimal vekstsesong med god modning. Druene var av høy kvalitet med fravær av sykdommer og råte. De siste årene har vært endel preget av flere varme og tørre år blandet med enkelte år med mye nedbør. Derfor fremstår 2016 som en super årgang. 


 I det siste nummer av Vinforum (des. 2021) tester de 2016 årgangen til de 31 viktigste Brunello di Montalcino produsentene. Dette skriver de om Col d'Orcia Brunello di Montalcino:


Brunello di Montalcino 2016

(Foto: Col d`Orcia)
(Foto: Col d`Orcia)

Varenr: 4454001 (på lager i Horten)

Pris: 339,90

Årgang: 2016

Råstoffer: Brunello 100%

Alkoholprosent: 14.5 % vol.

Sukker: < 3 gram per liter

Syre: 5.8 gram per liter

Farge/lukt: Klar varmrød. Flott karakter og dybde fine krydder- og eksotiske toner.

Smak: Stor og god frukt, fin syre, god konsentrasjon, fine tanniner, sitter lenge og godt.

Passer til: Lam, vilt.

Lagring på store eikefat må til for å få en skikkelig Brunello di Montalcino.    (Foto: A.Bøhmer)
Lagring på store eikefat må til for å få en skikkelig Brunello di Montalcino. (Foto: A.Bøhmer)

Vi sier som Francesco Marone Cinzano "Good health".       ( Foto: Col d `Orcia)
Vi sier som Francesco Marone Cinzano "Good health". ( Foto: Col d `Orcia)