Sommerens nyheter 2022 

30.juli. Les om hun som fulgte drømmen sin.

Anne Fredrikstad
Anne Fredrikstad

"Målet mitt er at flere skal nyte, ikke bare drikke vin. Med kunnskap og øvelse kan vi alle kjenne aromaer som finnes i vin, og få så mye mer ut av det vi har i glasset. Jeg gløder for å spre vinglede og gi andre gode opplevelser"

Det sier vin produsent og skribent Anne Fredrikstad fra Det gode Vinliv. Etter vår mening er det dette det hele dreier seg om - gode opplevelser.

Les mer om Anne Fredrikstad og hennes virksomhet her23. juli. I disse tider smaker det med kjølige bobler - hva er forskjellen på Prosecco, Cava og Champagne?

Nina Bergman, daglig leder på Champagneria, forteller i videoen under om forskjellen på Champagne, Cremant, Cava og Prosecco

Vin- og brennevinselskapet Altia har skrevet mer utfyllende kommentarer her


16. juli. "Når du åpner en flaske god vin bidrar du til å redde miljøet"

Av kork-produksjonen i verden står Portugal for 50 prosent og Spania for 35 prosent. Corticeira Amorim i Portugal er verdens største kork-produsent.

Foto: iStock
Foto: iStock

"Når du åpner en flaske god vin bidrar du til å redde miljøet", sier Antonio Amorim i Corticeira Amorim. - Det skyldes at hver vinkork har renset luften for 400 gram CO 2. - Gang det med 28 milliarder liter vin årlig, hvor det meste er på flaske med kork fra kork-treet. Etter ni år har barken på treet vokst ut igjen og kan høstes på nytt. Kork-treet kan bli 200 år gammelt. Til sammen betyr det utallige milliarder tonn CO 2, noe som gjør at Amorim trygt kan skryte av bærekraft. - I 2020 hadde Corticeira ca. fem prosents nedgang i omsetningen, men pr. september (2021) hadde de allerede passert fjoråret. Plastkorker er på vei ned og noen bruker skrukork fordi det er praktisk.

Amorim har 4.500 ansatte, hvorav 3.200 i Portugal. De er tilstede i 35 land. Produksjonen er på 25 millioner korker om dagen, eller 5,5 milliarder i året. Volumet på verdensbasis er 15 milliarder pr. år.


9.juli. Visste du at Cavas de Weinert i Argentina har sitt største marked i Norge.

Huber Weber. Foto: Casa de Weinert
Huber Weber. Foto: Casa de Weinert

Cavas de Weinert ligger i Mendoza i Argentina. Weinert har ingen egne vinmarker, og kjøper alle druene fra ulike leverandører. Druene skal plukkes for hånd som selekteres nøye. Temperaturkontrollert gjæring med skallmaserasjon i 3 uker i epoxy belagte sementtanker.

Deretter 36 måneder på franske eikefat på mellom 2000 og 6000 liter - deretter 5 år på flaske før den slippes for salg.

Hubert Weber er ønologen som står for vinen fra Weinert. Han tok sin vinutdannelse i hjemlandet Sveits. Og gikk ut med strålende resultater. Han valgte Argentina da han startet som ønolog. Det er nå 20 år siden han begynte sin karriere hos Weinert.

Hør her når Hubert Weber forteller om "Norway - our biggest marked". (Video: Casa de Weinert)


2. juli. Rioja vinen CUNE het egenlig CVNE - hvorfor ble det CUNE?

Produsenten heter: Compania Vinicola del Norte de Espania (som betyr: vinprodusent fra nord Spania)

Navnet CUNE kom til ved en trykkfeil, for trykkeren mente noen måtte ha skrevet en litt for spiss «u» istedenfor «v». Men de ansatte gikk uansett over til å si CUNE.

CVNE ble grunnlagt i 1879 og er det syvende eldste riojahuset. Eusebio Real de Asua kjempet under en av krigene i Spania og fikk heftig astma som følge av de rå forholdene i skyttergravene. Legen mente han måtte flytte til et tørt og varmt klima for å hjelpe på astmaen, og han rådet ham til å bosette seg i Rioja skal vi tro legenden. Ettersom han tydeligvis hadde sans for god vin var han neppe vanskelig å be. Eusebio Real de Asua havnet i Haro, kone og barn ble igjen i Bilbao.


25. juni. Vin har blitt laget i Italia i minst 3000 år, og i dag er landet verdens største vinprodusent. 

 De lokale etruskerne og greske nybyggerne var de første som plantet vinstokker her, etterfulgt av romerne som begynte å lage vin i det 2. århundre f.Kr. Italienske viner er typisk veldig matvennlige og passer perfekt til landets deilige pastaretter, solide vilt- og røde kjøttgryter og fersk sjømat fra kysten.